17 Jun Mobilitat internacional Equips directius. Espoo (Finlàndia).
El professor de cicles formatius d’informàtica de l’Institut Jaume Balmes, Antonio Talens, va participar en una estada formativa a Finlàndia en el marc del programa ERASMUS+ durant els dies 23, 24 i 25 de maig organitzada per la Fundació BCN Formació Professional. En aquesta estada han participat equips directius d’altres instituts de Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com el Consorci d’Educació de Barcelona.
L’objectiu principal de l’estada va ser conèixer el funcionament del sistema educatiu finlandès visitant el centre d’excel·lència educativa OMNIA. Finlàndia és un dels països del món conegut per ser un referent en tots els nivells d’ensenyament.
El dimarts 23 de maig de 2023, els membres de la delegació van ser rebuts per la Kati Valtonen i l’Olga Pugacheva a l’Omnia Kirkkokatu Campus situat a Espoo, una ciutat pertanyent a l’àrea metropolitana de Helsinki, segona ciutat més habitada del país i, a més, membre de l’Associació Xarxa FP. Al llarg del matí es va realitzar una breu presentació del sistema educatiu, de l’FP finlandesa i d’Omnia com a institució a càrrec de Kati Valtonen, Service Manager d’activitats internacionals i de projectes. A més, van visitar diferents tallers i espais d’aprenentatge i es va dur a terme una avaluació de la sessió i idees de cooperació. A la tarda, van fer una visita guiada pel centre de Helsinki amb una estudiant d’Omnia en pràctiques, essent aquesta visita part de l’avaluació d’aquesta estudiant.
El dimecres 24 de maig de 2023, la delegació va continuar la visita a Omnia Kirkkokatu Campus per participar en una sèrie de conferències on es va presentar el model de gestió i estratègia d’Omnia, la cooperació amb les empreses i el desenvolupament de l’ecosistema de competències locals i l’abordatge pedagògic i el rol del professorat.
El dijous 25 de maig de 2023, la delegació va culminar la visita a l’Omnia MakerSpace situat a l’Aalto University. Durant la visita, es va tenir l’oportunitat de conèixer el funcionament d’un ecosistema on conviuen incubadores d’empreses i start-ups, sales de coworking, entre altres equipaments. Finalment, es va fer una avaluació final del programa on la delegació va mostrar les seves impressions dels tres dies de visita i quines idees podrien ser d’utilitat.
En el context d’aquesta visita, es van destacar les diferències entre la societat finlandesa i la catalana, especialment a nivell educatiu on es va posar de relleu el sistema flexible i pràctic de l’FP finlandesa, que es basa en la demostració de competències adquirides i permet als estudiants progressar al seu propi ritme. La clau està en la personalització dels aprenentatges.
L’FP finlandesa ofereix diferents nivells de formació, des de la formació professional bàsica a la capacitació professional i a la formació professional d’especialització. A més, es pot combinar l’aprenentatge en diferents entorns, ja sigui al centre educatiu, en remot o a les mateixes empreses.
En resum, aquesta estada formativa ha estat una oportunitat enriquidora per al professor Antonio Talens i la resta de participants. L’estada va ser un èxit i va permetre als participants ampliar els seus coneixements i perspectives en l’àmbit de l’educació i la formació professional.
Sorry, the comment form is closed at this time.